Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008

Εγκυμοσύνη






Εγκυμοσύνη:Το θάυμα της φύσης γεννιέται μέσα σας.



Τοκετός :Η φυσική εξέλιξη.



Νεογνό :Η πιο όμορφη δημιουργία σας.

















ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ


Για τα περισσότερα ζευγάρια η εγκυμοσύνη και η γέννηση ενός παιδιού είναι περίοδος ευτυχίας και εκπλήρωσης των προσδοκιών. Η επιβεβαίωση όμως μιας εγκυμοσύνης προκαλεί συνήθως ανάμεικτα συναισθήματα όπως αγωνία , φόβο , ανησυχία ακόμη και ευσυγκινησία . Πρόκειται να βιώσετε μια καινούργια κατάσταση και καλό είναι να προετοιμαστείτε ψυχικά και σωματικά για το γεγονός .
Μπορεί να θελήσετε να απομονωθείτε ώστε να το συνειδητοποιήσετε, να νιώσετε άβολα με το σώμα σας που θα αλλάζει . Όλα αυτά και πολλά περισσότερα είναι αναμενόμενα Από εσάς απαιτείται λίγη προσπάθεια και καλή θέληση , ώστε να αντιμετωπίσετε το γεγονός σαν μια φυσιολογική εξέλιξη που τις περισσότερες φόρες καταλήγει σε μια μοναδικά όμορφη δημιουργία .
Ο ρόλος του συντρόφου είναι πολύ σημαντικός . Προσπαθήστε να τον φέρετε όσο πιο κοντά στην εγκυμοσύνη σας ώστε να νιώσει την πατρότητα μέσα από εσάς . Να του λέτε τα συναισθήματα σας , τους προβληματισμούς σας να μοιράζεστε τις αγωνίες και τις ανησυχίες σας . Να τον προτρέπετε να αγγίζει την κοιλιά σας .
Να νιώθει και ο ίδιος τις κινήσεις του μωρού όσο η εγκυμοσύνη εξελίσσετε . Αλλά και γενικότερα το χαΐδεμα της κοιλίτσας σας , ακόμη και όταν αυτή είναι μικρή , εκπληρώνει ενστικτώδεις ανάγκες του εμβρύου και αναπτύσσετε σε ένα ακόμη πιο φιλόξενο περιβάλλον γι αυτό.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ


Κάθε γυναίκα επιθυμεί να διατηρεί την θελτικότητά της τώρα περισσότερο από ποτέ. Η εγκυμοσύνη κάποτε θεωρείτο σαν μια περίοδο όπου η γυναίκα θα μπορούσε να παραμελεί τον εαυτό της , αφήνοντας στην τύχη την ομορφιά και την εμφάνιση της . Σήμερα όμως , που η εγκυμοσύνη δε σημαίνει πια παραμόρφωση του σώματος , της ομορφιάς , της υγείας η έγκυος δεν είναι άρρωστη. Η θηλυκότητα δεν αποτελεί πλέον διάλειμμα .

Το πρόσωπο και η επιδερμίδα : Οι ορμονικές μεταβολές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης συχνά παρουσιάζουν αλλαγές στην υφή του δέρματος και επιδρούν είτε θετικά είτε αρνητικά στην επιδερμίδα του προσώπου . Αν , είστε από τις τυχερές θα δείτε το πρόσωπο σας να αποκτά λάμψη και ρόδινο χρώμα . Μπορεί όμως να διαπιστώσετε ότι η επιδερμίδα σας αρχίζει να αφυδατώνεται, να γίνετε πιο ευαίσθητη να ερεθίζετε ευκολότερα ακόμη να παρουσιάζει και ακμή . Σε αυτή την περίπτωση βοηθούν υποαλλεργικά προϊόντα για τη φροντίδα του προσώπου γαλάκτωμα καθαρισμού , λοσιόν με ιαματικό νερό και απαραίτητα για την καθημερινή φροντίδα ενυδατική κρέμα , κατά προτίμηση με αντηλιακό δείκτη για την πρόληψη των πανάδων που δημιουργούνται στην εγκυμοσύνη .

Μαλλιά και περιποίηση : Αν διαπιστώσετε ότι τα μαλλιά σας τώρα που είστε έγκυος είναι πιο λαμπερά , πιο υγιή , αλλά και πιο πλούσια μην παραξενευτείτε . Οι ορμονικές μεταβολές ευθύνονται . Ίσως όμως πάλι τα βλέπετε ξηρά ή θαμπά . Αντιμετωπίστε το πρόβλημα χρησιμοποιώντας ένα πιο απαλό σαμπουάν ή αραιώνοντας τα λουσίματα . Καλό είναι να κάνετε μάσκες με ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας , το οποίο θα αφήνετε να ενεργήσει για μίση ώρα και στη συνέχεια θα λούζεστε .Εάν πάλι επιθυμείτε να βάψετε τα μαλλιά σας , μπορείτε άφοβα .
Καμία έρευνα πάνω στο θέμα αυτό , δεν έχει αποδείξει κάτι επιβλαβές για το έμβρυο . Επίσης μπορείτε να βρείτε στα φαρμακεία φυτικές βαφές λιγότερο βλαβερές για εσάς και όχι για το έμβρυο .

Η καθαριότητα : Κάθε έγκυος έχει αυξημένο μεταβολισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ιδρώνει περισσότερο και ο καθημερινός καθαρισμός του σώματος να είναι επιβεβλημένος . Προσοχή , δεν χρησιμοποιούμε καυτό νερό πάντα χλιαρό προς το ζεστό .

Το στήθος και η κοιλιά : Μετά το λουτρό συνιστάται η επάλειψη και το μασάζ του δέρματος της κοιλιάς , των μοιρών και των μαστών με ενυδατικά γαλακτώματα , κρέμες βούτυρο καρύδας ή λάδια ( βαζελίνη ) για πρόληψη των ραγάδων . Οι ραγάδες είναι εκείνες οι καφεκόκκινες ραβδώσεις που εμφανίζονται στις παραπάνω περιοχές κυρίως από τον τέταρτο μήνα και μετά . Όταν εμφανιστούν , ουσιαστικά δεν μπορείτε να κάνετε πια τίποτα . Για αυτό και η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη .
Μην ξεχνάτε ακόμα να παρακολουθείτε το βάρος σας , γιατί αν παίρνετε βάρος πολύ γρήγορα , πιθανόν να επιδεινώσετε το πρόβλημα .
Επίσης όλα αυτά τα ενυδατικά σκευάσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τις φόρες που θα νιώθετε έντονη φαγούρα και κνησμό κυρίως στην κοιλιά λόγω της διάτασης ( τέντωμα ) με την πρόοδο της εγκυμοσύνης .
Σε όλη την διάρκεια της κύησης επιβάλλεται η χρήση ευρύχωρου στηθόδεσμου που θα υποβαστά χωρίς να πιέζει τους μαστούς . Σε εσοχή θηλής ή όταν η θηλή είναι επίπεδη γίνετε καθημερινή έλξη της , ώστε να αναπτυχθεί και να γίνει κατάλληλη για θηλασμό. Αυτή η προετοιμασία πρέπει να γίνετε τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης , μετά την 32η εβδομάδα .
Είναι πιθανό να εκρέει και διάφανο υγρό με την μορφή σταγόνων. Κάτι πολύ φυσιολογικό , που μπορεί να εμφανιστεί και χωρίς έκθλιψη της θηλής ακόμη και νωρίτερα στην εγκυμοσύνη ( λόγω των αυξημένων ορμονών ) .

Το ντύσιμο ελαφρύ και άνετο : Τα ρούχα πρέπει να είναι ευρύχώρα και άνετα . Να αφήνουν ελεύθερο το σώμα ώστε να κινείστε πιο άνετα και να μην ιδρώνετε . Μπορείτε να ακολουθήσετε το γούστο σας και τις προσταγές της μόδας χωρίς πρόβλημα , αλλά γύρω στον 6ο μήνα από μόνες σας αναζητήσετε κάτι πιο άνετο και ευρύχωρο για το σώμα σας .
Στην περίοδο αυτή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ελαστικά εσώρουχα ( λαστέξ ) για να συγκρατήσετε την κοιλιά σας , η οποία συνεχώς θα αυξάνετε σε όγκο .Καλό είναι να διαλέξετε το μέγεθος που θα προσφέρει μεν καλή υποστήριξη , δίχως όμως να καταπιέζει την κοιλιά .

Ιδιαίτερη προσοχή στα εσώρουχα . Να προτιμάτε τα βαμβακερά και όχι άλλου είδους υφάσματα ( σατέν , δαντέλες ,νάιλον ) διότι αυξάνουν την υγρασία της ευαίσθητης περιοχής και ευνοούν την ανάπτυξη φλεγμονών ( μύκητες ) .
Να αποφεύγετε τις σφικτές κάλτσες γύρω από τις γάμπες και τους μηρούς διότι εμποδίζετε η κυκλοφορία του αίματος και αναπτύσσονται κιρσοί .Όταν ήδη υπάρχουν ευρυαγγείες , πριν την εγκυμοσύνη να προτιμάτε ελαστικά καλσόν .
Τέλος τα ενδύματα να είναι άνετα , ανατομικά με χαμηλό τακούνι .Βοηθούν ώστε να αποφευχθούν οι πτώσεις και οι τραυματισμοί αλλά και η παρουσία κιρσών( φλεβίτιδας) που συχνά εμφανίζονται στην εγκυμοσύνη .

Ταξίδια και σπόρ : Εφόσον η εγκυμοσύνη είναι φυσιολογική και χωρίς προβλήματα (ναυτία , εμετοί ) μπορείτε άνετα να ταξιδεύετε με αυτοκίνητο , τρένο , αεροπλάνο , πλοίο .Στο αυτοκίνητο να χρησιμοποιείτε τη ζώνη ασφαλείας και να κάνετε συχνές στάσεις να ξεκουράζεστε .Το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης καλό είναι να αποφεύγονται .Θα είναι αρκετά κουραστικά για εσάς , θα νιώθετε άβολα μακριά από το χώρο σας και ανασφάλεια μακριά από το μαιευτήριο .Τα ελαφρά σπορ , ο χορός , η γιόγκα και η σωματική άσκηση επιτρέπονται εφόσον η έγκυος είναι συνηθισμένη σε αυτά , χωρίς όμως υπερβολές .Να ελέγχετε τις αντοχές σας και να μην τις ξεπερνάτε . Το αίσθημα της εύκολης κόπωσης , είναι φυσιολογικό και συνοδεύει την εγκυμοσύνη γι αυτό προτείνουμε ξεκούραση και επαρκή ύπνο ( 8 ώρες ημερησίως ). Η καλύτερη άσκηση είναι ο καθημερινός περίπατος . Το κολύμπι τους θερινούς μήνες επιτρέπεται αρκεί να προσέχετε (καθαρές παραλίες , ηλιοπροστασία , στεγνό μαγιό ή εσώρουχο για μετά την δραστηριότητα ) .





Εργασία –οικιακά : Εξαρτάται από το είδος της απασχόλησης και το εργασιακό περιβάλλον . Αν είναι ελαφρά και σε υγιεινό περιβάλλον μπορεί να συνεχιστεί και μέχρι το τέλος κύησης . Αρκεί να αποφεύγεται τα βάρη , τα τραβήγματα , την ορθοστασία κ.τ.λ . Στις περιπτώσεις που το επαγγελματικό περιβάλλον είναι ακατάλληλο ( χημικά – ακτινολογικά εργαστήρια , βιομηχανίες πλαστικών – χρωμάτων-διαλυτικών ) συνίσταται η αποφυγή από το χώρο της εργασίας .
Στο σπίτι οι καθαριότητες και οι οικιακές δραστηριότητες περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες . Αποφεύγετε την επαφή με έντονα καθαριστικά ( χλωρίνη ) , την μετακίνηση επίπλων , να σηκώνετε βάρη ( χαλιά , μικρότερα παιδιά , κτλ ), ζητήστε βοήθεια .

Σεξουαλικές επαφές ♥Αν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα , ώστε να επηρεαστεί η πορεία της εγκυμοσύνης σας , μπορεί η ερωτική σας ζωή « να μην αλλάξει ιδιαίτερα » Εφόσον βέβαια δεν καταπονείστε κατά την διάρκεια της ερωτικής πράξης (βολικές θέσεις και στάσεις ) . Συνήθως τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης τα περισσότερα ζευγάρια αποφεύγουν τις επαφές , φοβούμενοι μην προκαλέσουν κάποια βλάβη στο έμβρυο . Επιτρέπονται όμως μέχρι και τον 8ο μήνα της κύησης αρκεί οι επαφές να είναι ήπιες και να μην πιέζεται η κοιλιά . Αποφεύγονται όμως όταν υπάρχει επιβαρημένο ιστορικό από προηγούμενες αποβολές , πρόωρο τοκετό , ή παθολογική πορεία της εγκυμοσύνης .
Κάπνισμα και αλκοόλ Οι περισσότερες γυναίκες σταματούν κάθε βλαβερή συνήθεια και προσαρμόζονται στην καινούργια κατάσταση και το νέο τους ρόλο . Ο καπνός περιέχει 68.000 τοξικές ουσίες όπως νικοτίνη , υδροκυάνιο , μονοξείδιο του άνθρακα , μόλυβδο κ.α. που μεταφέρονται μέσω του πλακούντα στο έμβρυο. Οι έγκυοι θα πρέπει να σταματούν το κάπνισμα. Αν αυτό είναι αδύνατον πρέπει τουλάχιστον να ελαττώσουν τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζουν καθημερινά διότι οι επιδράσεις στο έμβρυο σχετίζονται με τον αριθμό των τσιγάρων . Θα πρέπει να ενθαρρύνονται να σταματήσουν το κάπνισμα οικειοθελώς . Αν το επιτύχουν μέχρι τη 10η εβδομάδα (2ο μήνα) οι βλαπτικές επιδράσεις μειώνονται σημαντικά . Μελέτες αποδεικνύουν ότι οι έγκυες καπνίστριες ενδέχεται να παρουσιάσουν τα ακόλουθα : χαμηλό βάρος γέννησης του νεογνού , αυξημένη πιθανότητα αναπνευστικών παθήσεων , αιφνίδιο νεογνικό θάνατο . Διαταραχές που οφείλονται στις βλαβερές ουσίες του τσιγάρου .Τέλος , το αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση .Επιτρέπεται 1 με 2 ποτηράκια κρασί ή ένα ποτήρι μπύρα . Όταν η περίσταση το επιτρέπει , με μέτρο και όχι σε καθημερινή βάση .











ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ


Η κατάλληλη διατροφή της εγκύου αποτελεί βάση για την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης αλλά και την φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου . Οι ανάγκες της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη δεν αυξάνουν ποσοτικά αλλά ποιοτικά .Η ιδέα ότι η έγκυος πρέπει να τρώει για δύο έχει αποδειχθεί ψευδής .Ο μεταβολισμός του σώματος σας είναι αποτελεσματικός στην εγκυμοσύνη .Σκεφτείτε ότι οι ανάγκες του οργανισμού λόγω της συμβίωσης με το έμβρυο αυξάνονται μόλις κατά 10-15% (περίπου 300 θερμίδες ημερησίως) . Κάτι που σημαίνει ότι επιβάλλετε η ποιοτική βελτίωση της διατροφής σας ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της εγκυμοσύνης χωρίς να προσθέσετε περιττό βάρος .
Η αύξηση του βάρους της εγκύου δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 -12 κιλά σε όλη την εγκυμοσύνη (περίπου 2 κιλά το 1ο τρίμηνο , 4 κιλά το 2ο τρίμηνο , 6 κιλά το τελευταίο ) Όπως πρέπει να αποφεύγετε η αλόγιστη χορήγηση τροφής , το ίδιο πρέπει να συνιστάτε και η αποφυγή δίαιτας .Και τα δυο παραπάνω οδηγούν σε ανατροπή της ισορροπίας της εγκυμοσύνης .

Να προτιμάτε να τρώτε :
Άπαχο κρέας , κοτόπουλο ,ψάρι ( ψητά ή βραστά και κυρίως χωρίς σάλτσες ) όσπρια φρέσκα λαχανικά ( λάδι ωμό στις σαλάτες ) φρούτα εποχής-χυμοί , φρουτοσαλάτες με μέλι , δημητριακά , άπαχο γάλα , γιαούρτι , τυρί .Σημαντικός παράγοντας στη διατροφή είναι ο τρόπος παρασκευής των φαγητών (μαγείρεμα ) .Όπως είναι γνωστό ο έντονος βρασμός καταστρέφει τις βιταμίνες και το φυλλικό οξύ των τροφών. Προτιμάτε τις ωμές σαλάτες τα φρέσκα λαχανικά και αποφεύγετε το πολύωρο βρασμό των φαγητών .

☼ Ωφέλιμα στοιχεία που θα πρέπει να περιέχει η διατροφή σας

Πρωτεΐνες απαραίτητες για :

Ø την φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου
Ø την αύξηση του στήθους και της μήτρας
Ø την παραγωγή του αίματος
Ø την δημιουργία του αμνιακού υγρού

Σίδηρος απαραίτητος για :

Ø την σύνθεση της εμβρυϊκής αιμοσφαιρίνης
Ø την αύξηση των μητρικών ερυθροκυττάρων ( αιματοκρίτης )

Φυλλικό οξύ απαραίτητο για :

Ø την πλάση του αίματος και την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου
Ασβέστιο απαραίτητο για :

Ø την δομή των οστών του εμβρύου
♥♣♠☼


☼ Τροφές – πηγές βασικών ουσιών


Πρωτεΐνες (ζωικές)
Κρέας , κοτόπουλο , ψάρι , αυγό , γάλα , γιαούρτι ,τυρί
Πρωτεΐνες (φυτικές)
Όσπρια ,ψωμί , δημητριακά , ξηροί καρποί
Υδατάνθρακες
Περιέχονται σε όλες τις φυτικές τροφές π.χ χόρτα , φρούτα , σαλάτες , δημητριακά , φακές , φασόλια
Λίπη
Περιέχονται στο λάδι και στα ζωικά και φυτικά λίπη
Σίδηρος
Περιέχετε στο κρέας , στο αυγό , στο γάλα , στα όσπρια , στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Φυλλικό οξύ
Περιέχετε στα φρούτα-χυμοί ,στα πράσινα λαχανικά ,στα δημητριακά
Ασβέστιο
Περιέχετε στα γαλακτοκομικά προϊόντα ( γάλα , τυρί , γιαούρτι ) και τα πράσινα λαχανικά . 3-4 μερίδες καθημερινά κατά την εγκυμοσύνη
Βιταμίνη C
Περιέχετε στα φρούτα ( εσπεριδοειδή –πορτοκάλι-λεμόνι , γκρειπ-φρουτ) , στο μπρόκολο , στις φράουλες , στις πράσινες πιπεριές .


Από το 1ο τρίμηνο της κύησης συνήθως χορηγούνται συμπληρώματα σιδήρου , ασβεστίου και φυλλικού οξέως ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της εγκυμοσύνης . Ακόμα και όταν λαμβάνετε συμπληρώματα , πρέπει να ακολουθείται μια ισορροπημένη καθημερινή διατροφή η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες των τροφών .


Προσοχή , τα συμπληρώματα θα πρέπει :


Να λαμβάνονται μεταξύ των γευμάτων .
Το συμπλήρωμα του σιδήρου να μην λαμβάνετε με υγρά όπως γάλα , καφές , τσάι αναστέλλουν την απορρόφηση του .Ενώ τροφές που περιέχουν βιταμίνη C βοηθούν στο να απορροφηθεί .
Να λαμβάνονται κατά τη βραδινή κατάκλιση εάν προκαλούν γαστρεντερικές διαταραχές .


Να αποφεύγεται να τρώτε :

Τροφές λιπαρές , αλμυρές , πικάντικες , σάλτσες τα πολλά γλυκά και τα πολλά αναψυκτικά . Τα γλυκίσματα και τα αναψυκτικά περιέχουν πολλές θερμίδες και παχαίνουν . Μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με χυμούς , κρύο τσάι ή ζελέ .Το αλάτι στην διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να ελαττώνετε ώστε να αποφεύγετε η κατακράτηση υγρών στους ιστούς . Ακόμη να αποφεύγετε τα βιομηχανοποιημένα προϊόντα διότι οι βιταμίνες καταστρέφονται με την επεξεργασία και περιέχουν συντηρητικά .


ΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ


Πρωινή αδιαθεσία: Οφείλετε στις ορμονικές αλλαγές της εγκυμοσύνης και στις διαταραχές της ισορροπίας του νευροφυτικού συστήματος. Εκδηλώνονται με αίσθημα ναυτίας, σιελόρροια ή και εμετούς ακόμη και στη θεά φαγητού. Συνήθως περνούν με τα την 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης (με την συμπλήρωση του 1ου τριμήνου)
Συνίσταται:
Ø Να τρώτε μικρά και σε συχνά διαστήματα γεύματα. Κατά αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε και την πρόσληψη περιττού βάρους.
Ø Να αποφεύγεται τα υγρά 1-2 ώρες πριν από τα γεύματα.
Ø Να ελαττώσετε την πρόσληψη λιπαρών και τηγανιτών τροφών. Τα λίπη καθυστερούν την γαστρική εκκένωση (δύσπεπτα) και αυξάνουν έτσι την ναυτία.
Ø Να καταναλώνετε απλές αμυλούχες τροφές (κρακεράκια, ξερά τοστ, ρύζι, βραστή ή ψητή πατάτα) που είναι εύπεπτα.

Τάση για λιποθυμία: Οφείλετε στην υπόταση που συχνά παρατηρείται στις έγκυες και σπάνια στην αναιμία . Αντιμετωπίζεται με άμεσο ξάπλωμα της εγκύου χωρίς μαξιλάρι με τα ποδιά ψηλά ή στο πλάι.

Κούραση: Οφείλετε στην κόπωση του οργανισμού της γυναίκας από το βάρος της εγκυμοσύνης και εκδηλώνεται με ατονία υπνηλία, αδυναμία για εργασία. Αντιμετωπίζεται με συχνή ανάπαυση και την αποφυγή κάθε βαριάς δουλειάς

Επιθυμίες : Ομοίως οφείλονται στις νευροφυτικές αλλαγές που επηρεάζουν και τον ψυχισμό της εγκύου . Εκδηλώνονται με έντονη επιθυμία για ορισμένες τροφές που πριν την εγκυμοσύνη μπορεί να ήταν και αδιάφορες . Αντιμετωπίζονται με την χορήγηση της επιθυμητής τροφής και οπωσδήποτε δεν υπάρχει συσχέτιση της επιθυμίας με τις αυτόματες αποβολές .

Δυσκοιλιότητα : Οφείλεται σε ατονία του πεπτικού σωλήνα από τις ορμόνες της εγκυμοσύνης . Μπορεί να εμφανιστεί για πρώτη φορά στην εγκυμοσύνη ή να επιβαρυνθεί αν προϋπήρχε .Εμπλουτίστε την διατροφή σας με πολλά δημητριακά μαύρο ψωμί , λαχανικά , χόρτα , φρούτα (ακτινίδια , δαμάσκηνα ,σύκα ) .Επίσης προσπαθήστε να καταναλώνετε αρκετά υγρά και να κινείστε .

Αιμορροΐδες : Η δυσκοιλιότητα στην κύηση και η πίεση των αγγείων από την διογκωμένη μήτρα υποβοηθά στην ανάπτυξη των αιμορροΐδων . Εκδηλώνονται με ερεθισμό και κνησμό στην περιοχή του πρωκτού και διόγκωση των φλεβών που συχνά αιμορραγούν . Αντιμετωπίζονται με την αποφυγή δυσκοιλιότητας και χρήση ειδικών αντιαιμορροιδικών αλοιφών .

Πόνοι στη μέση : Οφείλεται σε χαλάρωση των συνδέσμων της λεκάνης και της σπονδυλικής στήλης από τις ορμόνες της εγκυμοσύνης Λόγω της αύξησης του βάρους μπορεί να έχετε πόνους στην πλάτη και στη μέση .Προτείνουμε ελαφρύ μασάζ στην περιοχή ,ελαστική ζώνη εγκυμοσύνης ή λαστέξ και χαμηλοτάκουνα παπούτσια

Φράξιμο μύτης :Οφείλετε στην υπεραιμία των βλεννογόνων της μύτης από την επίδραση των ορμονών της εγκυμοσύνης Η έγκυος νιώθει μπούκωμα στη μύτη που δεν την αφήνει να αναπνεύσει ελευθέρα Συχνά παρατηρούνται και ρινορραγίες Αντιμετωπίζεται με αποσυμφορητικά spray σε μεγάλη ανάγκη και όχι για συχνή χρήση .

Κράμπες : Οφείλονται σε διαταραχές του ασβεστίου στο αίμα της εγκύου και αποτελούν επώδυνες συσπάσεις στις γάμπες στους μηρούς στην κοιλιά . Εκδηλώνονται με πόνο που μπορεί να είναι και τόσο δυνατός που ξυπνά την έγκυο και παραμένει μια επώδυνη ευαισθησία για λίγο διάστημα .Αντιμετωπίζονται με μασάζ και χορήγηση σκευασμάτων ασβεστίου και μαγνησίου .
Οιδήματα : Οφείλετε στην κατακράτηση υγρών από τον οργανισμό της εγκύου και
εντοπίζεται σε διάφορους ιστούς .Εκδηλώνεται με πρήξιμο κυρίως στα γιατί η πίεση
στα αγγεία από την μήτρα προκαλεί επιπλέον και στάση του αίματος . Επίσης παρατηρείται οίδημα και δυσκαμψία στα δάκτυλα , πόνοι στις αρθρώσεις κυρίως το πρωί . Αντιμετωπίζετε με αποφυγή ορθοστασίας, ξεκούραση με τα πόδια ψηλά σε μαξιλάρι, αποφυγή αλμυρών .
Κολπικά υγρά : Η κολπική υπερέκκριση οφείλεται στην υπεραιμία των βλεννογόνων του κόλπου και του τραχήλου λόγω εγκυμοσύνης . Τα υγρά είναι επομένως φυσιολογικά και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση , εφόσον δεν υπάρχει κολπίτιδα .
Συχνοουρία : οφείλεται στην υπεραιμία της ουροδόχου κύστης στην αρχή της εγκυμοσύνης και στην έλξη προς τα επάνω από το μεγάλωμα της μήτρας .Σε προχωρημένη εγκυμοσύνη η συχνοουρία οφείλεται στην πίεση της κύστεως από το κεφαλάκι του εμβρύου. Έτσι μικραίνει η χωρητικότητα της κύστεως και η γυναίκα αισθάνεται συχνά την ανάγκη για ούρηση .

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΕΞΗΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Ø Κολπική αιμοροια :Το 10% των γυναικών στην αρχή της εγκυμοσύνης παρουσιάζουν κολπική αιμοροια .Είναι επικίνδυνο όταν δε σταματά , αυξάνετε η ποσότητα του και έχει τη μορφή της αιμορραγίας , τότε επικοινωνείτε μαζί μας. Σε προχωρημένη εγκυμοσύνη μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημεία του τοκετού , το οποίο έχει τη μορφή βλεννης σε ροζ χρώμα και το καταλαβαίνετε όταν σκουπιστείτε με το χαρτί υγείας . Ίσως παρατηρήσετε κηλίδες αίμα μετά από σεξουαλική επαφή . Σε τέτοιες περιπτώσεις επικοινωνείτε μαζί μας .
Ø Σπάνε τα νερά :Το έμβρυο βρίσκεται μέσα σε ένα σάκο με υγρό,ο οποίος πρέπει να παραμένει ανέπαφος μέχρι την στιγμή του τοκετού. Υπάρχουν περιπτώσεις που τα νερά σπάνε πριν από την έναρξη του τοκετού. Τότε πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας διότι θα πρέπει να γίνει έλεγχος στο Μαιευτήριο.
Ø Συσπάσεις :Είναι πόνοι στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή σε ολόκληρη την κοιλιά. Στην αρχή της εγκυμοσύνης μικρής εντάσεως και διάρκειας συσπάσεις είναι κάτι φυσιολογικό. Εάν όμως οι συσπάσεις αυτές γίνουν πολύ έντονες και δεν σταματούν, ίσως είναι ένδειξη προβλήματος. Στο τέλος της εγκυμοσύνης οι αραιές συσπάσεις είναι φυσιολογικές και προετοιμάζονται την μήτρα για τον τοκετό. Εάν όμως δεν σταματούν και η συχνότητα τους αυξάνει αυτό σημαίνει ότι ξεκίνησε ο τοκετός. Να επικοινωνήσετε μαζί μας σε όλες τις περιπτώσεις άσχετα από τον μήνα κύησης στον οποίο βρίσκεστε .

Ø Από την 22η εβδομάδα της κυήσεως σας θα αισθανθείτε το μωρό σας σαν ένα φτερούγισμα μέσα στην κοιλίτσα σας .Με την πάροδο του χρόνου θα το νιώθετε ακόμη πιο πολύ ( 7ο μήνα ) να κινείτε , να κλωτσά , να αλλάζει θέση περίπου 8-12 φορές ανά 12 ώρες . Αν περάσει μια ημέρα και δεν αισθανθείτε καμία κίνηση του μωρού σας , τότε πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας .♥♥♥


Επικοινωνείτε μαζί μας:e-mail:cathrine.maia@gmail.com